Από τη μία η γυναικεία χειραφέτηση και από την άλλη η ανάπτυξη με καλπάζουσες ταχύτητες της τεχνολογίας ανά τον κόσμο, έκανε όλα τα λεγόμενα «αντρικά επαγγέλματα» να χάσουν τον εξειδικευμένο χαρακτήρα τους…
Από τη μία η γυναικεία χειραφέτηση και από την άλλη η ανάπτυξη με καλπάζουσες ταχύτητες της τεχνολογίας ανά τον κόσμο, έκανε όλα τα λεγόμενα «αντρικά επαγγέλματα» να χάσουν τον εξειδικευμένο χαρακτήρα τους, καθώς η γυναίκα –και μάλιστα η Ελληνίδα- έχει «αλώσει» όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς χώρους! Πόσο σοφή ή όχι ήταν αυτή η κίνηση των γυναικών ασφαλώς και το μέλλον θα το δείξει!.. Άλλωστε η γυναικεία χειραφέτηση ουδεμία ιδεολογική σχέση μπορεί να έχει με τον λεγόμενο φεμινισμό ο οποίος πολλές φορές οδηγείται στα άκρα!…
Η πανέμορφη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και τηλεπαρουσιάστρια, Γωγώ Γαρυφάλλου, η οποία, μόλις έμαθε ότι θέλουμε να γράψουμε ένα άρθρο, για την … άλωση των ανδρικών επαγγελμάτων από γυναίκες, φρόντισε να μας στείλει ορισμένες φωτογραφίες από το προσωπικό της άλμπουμ, για να «στολίσουμε» το κείμενό μας, καθώς εμφανίζεται να … «αλώνει» και αυτή έναν ανδρικό χώρο, όπως είναι το … συνεργείο αυτοκινήτων, σε φωτογράφηση Δημήτρη Ποτουρίδη!.. Χίλιες ευχαριστίες!..
ΠΡΙΝ από χρόνια (μιλάμε για δεκαετία του 1950-1960), όταν βλέπαμε μια γυναίκα να καταλαμβάνει τη θέση ενός ανδρός, παραξενευόμασταν και δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον κοινωνικό μας βίο. Ακόμη περισσότερο όταν αυτή η γυναίκα ήταν όμορφη και έξυπνη,.
Υπήρχε μία αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν έχουν θέση στον κοινωνικό στίβο. Πως η μοναδική της ασχολία έπρεπε να είναι το σπίτι και η φροντίδα των παιδιών. Τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο άντρας. Καμία επαγγελματική ενασχόληση. Καμία επαγγελματική καταξίωση ή αναρρίχηση. Σπίτι και μόνο σπίτι!..
Κανείς δεν απάντησε βεβαίως στο ερώτημα πως, ακόμη και αν υιοθετούσαμε αυτή την αναχρονιστική αντίληψη, τι γίνεται στην περίπτωση που η γυναίκα από μικρή είναι ορφανή, ανύπανδρη, διαζευγμένη, μακροχρόνια ασθενής, άνεργη κλπ. Τότε, δυστυχώς, τον ρόλο τον είχαν οι επικριτές. Και από επικριτές ήταν (και εξακολουθεί να είναι) γιομάτη αυτή η Χώρα. Βλέπεις, όπως λέει μια παροιμία: «η καμήλα κοιτάζει πάντα την καμπούρα της άλλης καμήλας και όχι την δική της»!..
Η δημοφιλής Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και τηλεπαρουσιάστρια, Γωγώ Γαρυφάλλου, καθώς υποδύεται μια … μηχανικό αυτοκινήτων, σε φωτογράφηση Δημήτρη Ποτουρίδη!..
Γυναικεία χειραφέτηση
Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στον λεγόμενο φεμινισμό, που υποτίθεται αγωνίζεται για τα δικαιώματα της γυναίκας, αλλά πολλές φορές τραβάει επικίνδυνα τα άκρα (π.χ. αμβλώσεις) και στη γυναικεία χειραφέτηση, που έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν κυριαρχήσει ο χριστιανισμός, ο οποίος, όντως, την καταξίωσε και την ανεβίβασε στο πραγματικό της βάθρο ως ίση απέναντι των ανδρών. «Ουκ ένι άρσεν ή θήλυ», λέει η Γραφή, και συγκεκριμένα ο Απ. Παύλος.
Ας μην «ευλογάμε τα γένια μας» και τόσο πολύ επειδή είμαστε Έλληνες. Οι πρόγονοί μας φέρουν μεγάλη ευθύνη για την αντίληψη που είχαν απέναντι της γυναίκας την οποία την ήθελαν κλεισμένη εφόρου ζωής μέσα στον γυναικωνίτη. Μια αντίληψη που πέρασε μέσα στους αιώνες σχεδόν απαράλλαχτη, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα οι γυναίκες να υποφέρουν από πολλά δεινά, από την σεξουαλική εκμετάλλευση μέχρι την κοινωνική απαξίωση και υποβάθμιση.
Και μόνον το παράδειγμα της Αγνοδίκης, που αναγκαζόταν να ντυθεί άντρας για να παρακολουθεί ιατρικά επαγγέλματα και τράβηξε τα πάνδεινα ώστε να δικαιωθεί και να βοηθήσει τελικά τις γυναίκες που ήσαν ασθενείς και δεν τολμούσαν να επισκεφθούν άντρα γιατρό, από μόνο του και μόνο το θέμα μάς κάνει πολύ πιο σκεπτικούς απέναντι στην αναχρονιστική αυτή αντίληψη ή νοοτροπία που είχαμε απέναντι των γυναικών. (Βλέπε βιβλίο: «Αρχαίοι Έλληνες Ιατροί» του Καθηγητή της Ιστορίας της Επιστήμης κ. Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου, από τις Εκδόσεις «Ιασώ»).
Μόλις στη δεκαετία του 1980 κατάφερε τελικά η γυναίκα να εξισωθεί βαθμιαία με τον άνδρα και να μπορέσει να μπει στον στίβο της ζωής ως ίση προς ίσους, ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς, αν και ακόμη υπάρχουν αρκετές αναχρονιστικές εστίες με αντιλήψεις που δεν συνάδουν με το ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων. Εστίες οι οποίες για ν’ απαλειφθούν θα χρειαστούμε ίσως πολλά χρόνια ακόμη. |
Αυτός και ο λόγος που θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημοσία την γνωστή και πανέμορφη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, την τηλεπαρουσιάστρια, Γωγώ Γαρυφάλλου, η οποία, μόλις έμαθε ότι θέλουμε να γράψουμε ένα άρθρο, για την … άλωση των ανδρικών επαγγελμάτων από γυναίκες, φρόντισε να μας στείλει ορισμένες φωτογραφίες από το προσωπικό της άλμπουμ, για να «στολίσουμε» το κείμενό μας, καθώς εμφανίζεται να … «αλώνει» και αυτή έναν ανδρικό χώρο, όπως είναι το … συνεργείο αυτοκινήτων!.. Χίλιες ευχαριστίες!..
Πηγή:΅https://www.sakketosaggelos.gr/
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ