Τέλος τα κλασικά κλειδιά αυτοκινήτων;


Μετά τις κλασικές βελόνες και τους διακόπτες, το επόμενο στοιχείο που ίσως και να αποτελέσει παρελθόν στο αυτοκίνητο είναι το κλασικό κλειδί!

 

Τέλος τα κλασικά κλειδιά αυτοκινήτων;

 

 

Πόσο απέχει το μέλλον από το παρελθόν; Ίσως πολύ λιγότερο από ότι νομίζουμε, τουλάχιστον όπως το βλέπουν οι ειδικοί στα τμήμα έρευνας και εξέλιξης. Σε μερικά χρόνια αρκετά αυτοκίνητα θα έχουν αντί για τα κλασικά όργανα με τις βελόνες μία μεγάλη οθόνη με εναλλασσόμενες θεματικές ενότητες. Ήδη οι touch-screen έχουν περιορίσει το σύνολο των διακοπτών σε ένα αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα έχουν προωθήσει την πλήρη διασύνδεση με συσκευές smartphones.

Τέλος τα κλασικά κλειδιά αυτοκινήτων;

Τα smartphones, μαζί με τη νέα μόδα των wearables (των έξυπνων ρολογιών), είναι κατά τους ειδικούς ένας νέος συνδυασμός που θα γνωρίσει μεγάλη διείσδυση στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, οι δυνατότητες θα είναι τόσο μεγάλες που σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσουν τα κλειδιά με την τοποθέτηση ενός εξωτερικού τσιπ στο κινητό του οδηγού, μέσω του οποίου θα κλειδώνουν/ξεκλειδώνουν οι πόρτες, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εκκίνησης του κινητήρα.

Τέλος τα κλασικά κλειδιά αυτοκινήτων;

 

Σε δεύτερη φάση θα υπάρχει επικοινωνία του αυτοκινήτου με τη φορητή συσκευή -πάντα μέσω του κλειδιού, τέτοια συστήματα υπάρχουν ήδη σε εξεζητημένες εκδόσεις Volvo ή BMW, με ενσωματωμένη και μία μικρή οθόνη αφής- προκειμένου ο οδηγός να μπορεί να ελέγξει π.χ. την αυτονομία ή να ενεργοποιήσει το σύστημα κλιματισμού. Όταν η διαδικασία ασφάλισης και απασφάλισης θα είναι πλήρως ψηφιακή και οι server που την εξυπηρετούν 100% ασφαλείς από παραβιάσεις, τότε θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο με την πλήρη κατάργηση του κλειδιού.

 

Σε αυτή την φάση θα μπορεί κανείς να προγραμματίσει και κάποιες από τις λειτουργίες και δυνατότητες του αυτοκινήτου -π.χ. τελική ταχύτητα, ένταση ηχοσυστήματος, όπως στο Ford MyKey- σε περίπτωση που χρησιμοποιείται από νέους οδηγούς ή δίνεται σε κάποιον τρίτο. Φυσικά η αντικατάσταση του κλειδιού από τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που σήμερα όλοι κουβαλάμε πάνω μας δημιουργεί και κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν. Θέματα όπως τι θα παραλαμβάνεις στην αντιπροσωπεία με το νέο σου αυτοκίνητο; Κάποιο κλειδί ή ένα μυστικό pin; Τέλος τα κλασικά κλειδιά αυτοκινήτων;

Πηγή: caroto

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ