Πως λειτουργούν τα Audi Matrix Laser;


Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε τα νέας γενιάς Matrix Laser που φωτίζουν σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος με πολλά άλλα πλεονεκτήματα…

 

 

Πως λειτουργούν τα Audi Matrix Laser;

 

 

Πως λειτουργούν τα Audi Matrix Laser;  Από τις συμβατικές λυχνίες, στους προβολείς Xenon και από εκεί στα LED και τα λέιζερ τα οποία για την ώρα τοποθετούνται σε εξωτικά μοντέλα, όπως είναι τα BMW i8 και Audi R8 LMX. Πρόσφατα, η Audi σε συνεργασία με την Osram ανακοίνωσαν τα νέα Matrix Laser που χρησιμοποιούν μία νέα τεχνική από κινούμενα μικροσκοπικά είδωλα (καθρεπτάκια διάστασης 3 mm) που ανακλούν την γαλάζια ακτίνα λέιζερ προς ένα μετατροπέα ώστε το τελικό  φως στον δρόμο να προσεγγίζει το λευκό της ημέρας.

Στις χαμηλές ταχύτητες το φως διαχέεται από μία μεγαλύτερη επιφάνεια απλώνοντας το κατά φάρδος του δρόμου. Στις υψηλότερες ταχύτητες το άνοιγμα της γωνίας μικραίνει και η ευαισθησία/εμβέλεια της δέσμης αυξάνεται μιας και το φως είναι συγκεντρωμένο. Μία λειτουργία που ισχύει και στα Matrix LED είναι η ανεξάρτητη εναλλαγή και ρύθμιση κάθε διόδου (λέιζερ ή LED) ανάλογα με την θέση κάθε καθρέπτη. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεται στοχευμένος φωτισμός του δρόμου και αυτόματη ρύθμιση π.χ. δίχως να «τυφλώνονται» οι οδηγοί στο αντίθετο ρεύμα. Το σύστημα φωτισμού γνωρίζει π.χ. αν έρχεται αυτοκίνητο ή πεζός από το αντίθετο ρεύμα από κάμερες και ραντάρ.

Πηγή: caroto

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ