Γερμανία vs Ιαπωνία


Τελικά ποιος θα κερδίσει αυτή την κόντρα; Ο Γερμανός ή ο Ιάπωνας;

 

Γερμανία vs Ιαπωνία

 

 

Γερμανικό ή ιαπωνικό αυτοκίνητο; Είναι όπως λέμε Μύκονος ή Σαντορίνη, ξανθιά ή μελαχρινή ή κάτι με περισσότερο βάθος; Πείτε μας τη γνώμη σας για το μεγάλο αυτό ντέρμπι της αυτοκίνησης!

 

Από τη στιγμή, που οι Ιάπωνες (έστω και με σχετική καθυστέρηση) μπήκαν στο παιχνίδι της αυτοκίνησης, η κόντρα με τους Γερμανούς είναι αέναη. Και, όπως φαίνεται θα κρατήσει στον αιώνα των αιώνων, αμήν. Και λέμε αμήν γιατί ο ανταγωνισμός και οι κόντρες τέτοιου τύπου μόνο όφελος επιφέρουν για τον καταναλωτή. Οι δυο σχολές όμως έχουν καθεμιά το φανατικό τους κοινό. 

Ας δούμε τι λένε ο Γερμανός Kλάους Α. Ποιότεν και ο Ιάπωνας Φοβερό Τομοτεράκι:

– «Εμείς ανακαλύψαμε το αυτοκίνητο. Εσείς φτιάξατε αυτοκίνητα από το 1930 και μετά», είπε ο Γερμανός για να αρχίσει ο καβγάς και δεν έχει άδικο, αφού το 1885 στη Γερμανία εμφανίστηκε από τον Καρλ Μπεντζ αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη, από τον Νικόλαους Όττο. Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους, άρχισαν να παράγουν τα πρώτα αυτοκίνητα από τη Nissan και την Toyota στις αρχές της δεκαετίας του Ά30. 

– «Εμείς όμως εξελίσσουμε συνεχώς και σύντομα καλύψαμε το χαμένο έδαφος», απάντησε ο Ιάπωνας. Για να μην σου θυμίσω τον αστικό μύθο με το λεπτότερο σύρμα που μας στείλατε και σας το επιστρέψαμε κούφιο. 

– Τομοτεράκι Σαν, όπως είπες και εσύ αυτά είναι αστικοί μύθοι. Κοίτα την πραγματικότητα. Τα γερμανικά αυτοκίνητα όχι μόνο τα προτιμούν αυτοί που τα θέλουν, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι θα τα έπαιρναν ευχαρίστως. Και το σίγουρο είναι πως οι Γερμανοί έχουν ξεπεράσει την εποχή που τα αυτοκίνητά τους ήταν απλά «ποιοτικά». Είναι πλέον πολύ παραπάνω. Είναι τεχνολογικά προηγμένα. Οι σημερινές γενιές των γερμανικών μοντέλων συνδυάζουν υψηλές αποδόσεις που όλοι περιμένουν από ένα γερμανικό αυτοκίνητο, με χαμηλές καταναλώσεις που όλοι θεωρούμε πλέον δεδομένες σήμερα. Σίγουρα στη σχεδίαση δεν τολμάμε, δεν δείχνουμε και πολύ πάθος. Έχουμε και τη μύτη λίγο ψηλά, μαζί με τις τιμές. Όμως το αξίζουμε γιατί φτιάχνουμε τα καλύτερα και πιο ποιοτικά αυτοκίνητα.

– Αν νομίζεις Κλάους πως θα κάνω χαρακίρι είσαι γελασμένος. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, έφερε στην αγορά μοντέλα που δεν σου μένουν στο δρόμο, δεν πάνε για πέταμα και δεν περνάνε τη ζωή τους στα συνεργεία. Για κοίτα στην έρευνα Αutocheck του Auto Τρίτη και τα ξαναλέμε. Έπειτα, όταν οι Ιάπωνες έφτιαχναν πολύστροφα μοτέρ και έβγαζαν από 120 ίππους στο λίτρο χωρίς turbo εσείς ζουλάγατε τα πλαστικά να δείτε αν είναι μαλακά. Τα υβριδικά; Ποιος σας τα έμαθε; Είμαστε στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας και αν καμιά φορά υστερήσουμε, όπως στα turbo βενζίνης, ερχόμαστε για να το τερματίσουμε. Εντάξει στη σχεδίαση και εμείς δεν είμαστε Ιταλοί, αλλά ό,τι κάνουμε «δουλεύει» για χρόνια!

Και η κόντρα των δύο εκπροσώπων μπορεί να συνεχιστεί για ακόμη περισσότερο…

Όμως το ερώτημα παραμένει: Γερμανία ή Ιαπωνία;

Για να σας βοηθήσουμε, ετοιμάσαμε στο νέο τεύχος του περιοδικού auto Τρίτη που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα, ένα πλήρως αναλυτικό θέμα που συγκρίνει 5 από τα καλύτερα Γερμανικά μοντέλα, με 5 από τα καλύτερα Ιαπωνικά.

Δείτε λοιπόν το θέμα και μετά από όλα αυτά πείτε μας τη γνώμη σας: Ποιας σχολής είσαστε οπαδός; Και τελικά τι προτιμάτε, Γερμανικό ή Ιαπωνικό αυτοκίνητο;
Πηγή: autonetparts

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ