Αναταράξεις στον όμιλο Volkswagen


Αναστάτωση και κόντρες προκαλεί το άδειασμα του ιδιοκτήτη του γερμανικού ομίλου, του Ferdinand Piech, προς τον επικεφαλή Martin Winterkorn…

 

Αναταράξεις στον όμιλο Volkswagen

 

Το σημείο τριβής μεταξύ του Piech και του Winterkorn είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κερδοφορία της VW που υπολείπεται σε σχέση με αυτή των ανταγωνιστών της. O όμιλος Volkswagen, η 2η αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως και με μικρή διαφορά από την1η Toyota μπορεί να είναι μια πολυεθνική πια και πολυμετοχική εταιρεία αλλά ταυτόχρονα δεν παύει να είναι το «μαγαζί» μιας οικογένειας. Και από την πλευρά της οικογένειας, που έχει την πλειοψηφία στα διοικητικά και ελεγκτικά συμβούλιο κουμάντο κάνεις ένας, ο πολύς Ferdinand Piech.

Ο Piech λοιπόν με τη φράση «έχω απομακρυνθεί από τον Winterkorn», που είπε σε συνέντευξή του στο Spiegel, θέτει σε άμεση αμφισβήτηση το στενότατο συνεργάτη του, επικεφαλής του ομίλου της VW και πρώτου φαβορί, μέχρι πρότινος για να το διαδεχτεί ως επικεφαλής του ελεγκτικού συμβουλίου του ομίλου. Μάλιστα η τοποθέτηση του εγγόνου του Porsche Piech προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς ο Martin Winterkorn θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος.

Ο Winterkorn είχε διαδεχθεί τον Bernd Pischetsrieder στο τιμόνι του ομίλου VW, για τον οποίο στη συνέχεια ο Piech δήλωσε «διάλεξα τον λάθος και το διόρθωσα με πολύ κόπο». Επίσης με μια φράση ανάλογη με αυτή που είπε τώρα για τον Winterkorn είχε προαναγγείλει το 2009 το τέλος του Wendelin Wiedeking, που ήταν επίσης εξαιρετικά επιτυχημένος ως επικεφαλής τότε της Porsche.

Φυσικά μετά από τη δήλωση αυτή υπάρχουν πολλοί μνηστήρες τόσο για τη θέση του Winterkorn όσο και για αυτήν του Piech, παρόλο που τελικά δεν αποκλείεται ο πρώτος να διαδεχθεί το δεύτερο, μιας και μεταξύ άλλων έχει και τη στήριξη των εργαζομένων, που στη VW έχουν σοβαρό λόγο. Λογικά λοιπόν και υπό τις συνθήκες αυτές ο Winterkorn θα προβάλει σθεναρή αντίσταση σε μια τυχόν πραξικοπηματική εκδίωξή το από τον όμιλο.

Μεταξύ των μνηστήρων ο νυν επικεφαλής της Audi Rupert Stadler, ο οποίος είναι έμπιστος τόσο του Piech όσο και του Winterkorn, ενώ ο ίδιος ο Piech φρόντισε να βάλει τέλος στις φήμες που ήθελαν τη σύζυγό του να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Ο πατριάρχης της οικογένειας θέλει ο επικεφαλής του ομίλου να είναι οπωσδήποτε μηχανικός –φυσικά και δεν έχει άδικο- ενώ η σύζυγός του, η 7η στη σειρά, είναι εκπαιδευτικός.

Με τη συνεργασία του carzine.gr

Πηγή: caroto

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ