Αλλάζουν τα αυτοκίνητα


Μήπως ήρθε η ώρα οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων να αρχίσουν να φοβούνται νέες μάρκες;

 

Αλλάζουν τα αυτοκίνητα

 

Πόσες νέες μάρκες αυτοκινήτων έχετε ακούσει τα τελευταία 30 χρόνια; Τους τελευταίους 30 μήνες; Πως γίνεται ξαφνικά να μπορούν ή να θέλουν όλοι να φτιάξουν και ένα αυτοκίνητο; Μήπως είναι ώρα οι παραδοσιακοί κατασκευαστές να αρχίσουν να φοβούνται; 

Είχατε ξανακούσει τη μάρκα Faraday πριν τα Χριστούγεννα; Όχι. Κι όμως έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο σε μία έκθεση όχι αυτοκίνητου, αλλά υψηλής τεχνολογίας. Σε μία έκθεση που δεν υπήρχε κανείς από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές.

Και τι έγινε; Μια μάρκα με ένα πρωτότυπο, θα πει κανείς. Κι όμως ένα πρωτότυπο από μία νέα μάρκα, ένα από μία ομάδα φοιτητών, ακόμη ένα από το Κατάρ, μερικά πρωτότυπα από μικρότερους κατασκευαστές, κάτι καινούργιες κινέζικες μάρκες ή κάτι άγνωστους, μέχρι χθες, όπως η Tesla. 
Και ξεχνάμε και δύο κολοσσούς που αναμειγνύονται στα αυτοκινητικά δρώμενα. Την Apple που κάθε τόσο αφήνει να διαρρεύσουν φήμες για την παραγωγή ενός δικού της αυτοκινήτου, με ή χωρίς την συμμετοχή κάποιου παραδοσιακού κατασκευαστή και την Google, που έχει δείξει τόσα πρωτότυπα με τόσες διαφορετικές ιδέες, που κανείς πλέον δεν ξέρει τι και πότε να το περιμένει.

Το σίγουρο όμως είναι πως από τη στιγμή που η κίνηση του αυτοκινήτου δεν γίνεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά ηλεκτρικά, η αυτοκινητοβιομηχανία ανοίγει σε όλους. Ειδικά οι μάρκες υψηλής τεχνολογίας ξέρουν πολύ καλά πως λειτουργεί το σύστημα.

Σε ότι αφορά τεχνολογίες που δεν έχον οι ίδιοι και απαιτούνται σε ένα αυτοκίνητο, μπορούν να τις αγοράσουν από τους τρίτους κατασκευαστές υποσυστημάτων, όπως η Bosch, η Johnson Controls, η Valeo και εκατοντάδες άλλες μάρκες. Αυτά εξάλλου, στα αυτοκίνητα του μέλλοντος, δεν έχουν και μεγάλη αξία. Είναι αυτονόητα. 

Αυτά που οι νέοι κατασκευαστές φέρνουν στο αυτοκίνητο είναι η καινοτομία. Η υψηλή τεχνολογία, ο τρόπος επαφής και χρήσης του αυτοκινήτου, η διαδραστικότητα με αυτό, και με μία λέξη το μέλλον. Ένα μέλλον που τον τελευταίο χρόνο το έχουμε δει περισσότερο μέσα από αυτά τα πρωτότυπα των νέων επίδοξων κατασκευαστών και λιγότερο σε αυτά των παραδοσιακών.

Αυτό που μένει είναι πλέον να δούμε και μοντέλα ευρείας παραγωγής από τις νέες μάρκες. Μοντέλα που θα είναι τόσο μπροστά από οτιδήποτε κυκλοφορεί στους δρόμους, που οι παραδοσιακοί κατασκευαστές δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν. Όπως στα κινητά τηλέφωνα οι παλιές μάρκες σχεδόν εξαφανίστηκαν με τα τηλέφωνα αφής, έτσι και στα αυτοκίνητα έρχεται μία επανάσταση. 


Εσείς όμως τι λέτε; Θα έρθει από τους νέους κατασκευαστές; Μήπως οι παραδοσιακοί θα πρέπει να φοβούνται; Πιστεύετε πως στη νέα εποχή θα υπάρξουν μάρκες που θα εξαφανιστούν, όπως στα τηλέφωνα, ή μιλάμε για δύο διαφορετικές περιπτώσεις; Τι λέτε; Πηγή: autotriti.gr

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ