Αυτά Είναι τα πιο «Πειραγμένα» Αυτοκίνητα της Αθήνας


Έχεις δει σχεδόν όλα τα Fast and Furious, ίσως έχεις περάσει αμέτρητες ώρες παίζοντας Need for Speed και, μάλλον, είσαι από τους τύπους που αγόραζες/αγοράζεις περιοδικά αυτοκινήτου, όχι για την σέξι τύπισσα του εξωφύλλου αλλά για το αυτοκίνητο που αντανακλά τις πόζες της. Αν έχεις ζήσει στην Αθήνα μάλιστα, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχεις στηθεί κάποια νύχτα Πέμπτης -κι όχι μόνο- σταΛιμανάκια για να δεις κόντρες. Και χθες, σχεδόν όλα τα «φτιαγμένα» αυτοκίνητα που θαύμασες σε ταινίες, videogames, περιοδικά, κόντρες και πάει λέγοντας, μαζεύτηκαν για πρώτη φορά -στην αθηναϊκή εκδοχή τους- όλα σε ένα μέρος: στο Κορωπί. Εκεί κοντά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου θαυμάσαμε επίγεια «αεροπλάνα» και γνωρίσαμε το κολλημένο με τους ίππους κοινό της Αθήνας.


Αυτά Είναι τα πιο «Πειραγμένα» Αυτοκίνητα της Αθήνας

 

Η πίστα καρτ Speed Force ήταν το spot και το SpeedNation Meeting, το event. Σε φάση που θύμιζε κάτι από Ιαπωνία («Μέκκα» των πειραγμένων αυτοκινήτων), γύρω στις 3.000 κόσμο, κυρίως από το λεκανοπέδιο, που «πεινάει» για ήχους από τουρμπίνες, εξατμίσεις, βελτιωμένα στο όριο μοτέρ και καμένο λάστιχο, είχε δώσει ραντεβού εκεί. Εκεί ήταν και ο DJ The Boy για να «ντύσει» κατάλληλα μουσικά τη βραδιά. Όπως λέει κι ένα τραγούδι, «ταχύτητα ελευθερία, κρατήματα στη στροφή, κυβικά το μοτέρ, σκυλιασμένα v-tec, τρελαμένα barόμετρα και ο δρόμος τερέν» -ναι, αυτό ήταν το χθεσινό event.

 

Αυτά Είναι τα πιο «Πειραγμένα» Αυτοκίνητα της Αθήνας

 

Πώς, όμως, προέκυψε όλο αυτό; Η οικονομική κρίση και η ανάγκη έκφρασης έσπρωξε τρεις ανθρώπους, τους Βασίλη Τζέλλο, Άγγελο Κλιβανόπουλο και Γιάννη Κουκουνάκη, οι οποίοι ασχολούνταν επαγγελματικά για χρόνια στα κορυφαία περιοδικά αυτοκινήτων στην Ελλάδα (Power Techniques, MAX Power, Evo Magazine), να δημιουργήσουν το site βελτιωμένων αυτοκινήτωνSpeedNation.tv, που διοργάνωσε τη χθεσινή εκδήλωση

«Το αποψινό είναι το πρώτο meeting όλων όσοι έχουν μία “τρέλα” με την ταχύτητα και τα αυτοκίνητα – τα ακριβά, τα εντυπωσιακά, τα dragster-άτα, τα drift-άδικα, τα αυτοκίνητα που πρωταγωνιστούν στους αγώνες. Απόψε, λοιπόν, έχουν την ευκαιρία να τα δουν, να περάσουν δίπλα τους, να μιλήσουν με τους οδηγούς και, γενικά, να τα θαυμάσουν από κοντά, κάτι που δεν γίνεται -όπως είναι λογικό- στους αγώνες, μιας και μεσολαβεί η απόσταση μεταξύ αγωνιζόμενου και θεατή», λέει ο Βασίλης Τζέλλος.


Η πρότερη εμπειρία και οι γνωριμίες της ομάδας του SpeedNation.tv ήταν τα στοιχεία που αξιοποίησε ώστε να συγκεντρώσει τα πιο «δυνατά» αυτοκίνητα και τους πιο γρήγορους οδηγούς, κυρίως της Αττικής, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας όπως Πάτρα, Άρτα, Γιάννενα, Πρέβεζα, Λαμία, Λάρισα και να τους μαζέψει σε έναν κατεξοχήν μηχανοκίνητο χώρο – με τη νόμιμη έννοιά του (πίστα καρτ) και ταυτόχρονα με την παράνομη (ο δρόμος έξω από αυτήν είναι ένα φημισμένο spot για κόντρες).

Η φάση του tuning στην Ελλάδα έχει πέσει προφανώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Είναι ένα «σπορ» που απαιτεί χρήματα. «Ο κόσμος όμως ασχολείται και γουστάρει ακόμα τα γρήγορα και βελτιωμένα αυτοκίνητα, έστω από την οπτική του θεατή κι όχι του πρωταγωνιστή όπως παλιότερα», λέει ο Άγγελος Κλιβανόπουλος μπροστά από το Nissan GTR R-35 του τρίτου εκ του SpeedNation crew, του Γιάννη Κουκουνάκη.

 

Αυτά Είναι τα πιο «Πειραγμένα» Αυτοκίνητα της Αθήνας

 

Αν και η χθεσινή μάζωξη ήταν μέσα σε καθόλα νόμιμα πλαίσια, ο πειρασμός για μια ερώτηση σχετική με τις «κόντρες» δεν κάμφθηκε. Ο Βασίλης Τζέλλος ανέλαβε να απαντήσει λέγοντας ότι «Το θέμα δεν είναι αν υποστηρίζω ή κατακρίνω τους αυτοσχέδιους αγώνες, αλλά ότι δεν υπάρχει η εναλλακτική λύση μιας πίστας για κάτι τέτοιο. Αν αναλογιστείς ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε μία πίστα dragster και ότι τα μοναδικά “νόμιμα” μέρη για τέτοιους αγώνες επιτάχυνσης σε όλη τη χώρα είναι τρεις αεροδιάδρομοι -στην Κωπαΐδα Βοιωτίας, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, στο Τυμπάκι Κρήτης και ένα κομμάτι της πίστας των Σερρών- καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν υπήρχαν τέτοιοι χώροι, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό όπου “παίζουν” 24ωρες πίστες, τότε το κράτος θα είχε κάθε δίκιο να σου πάρει το αμάξι και να στο λιώσει ακόμα και στην πρέσα αν σε συνελάμβανε να στήνεις κόντρες στον δρόμο. Ό,τι και να λέμε, ο δρόμος είναι κακό πράγμα. Δεν έχει μέτρα ασφαλείας, αλλά ποια είναι η εναλλακτική; Δεν γίνεται να μην υπάρχει ένας ελεγχόμενος χώρος για να καλύψει αυτή η υποκουλτούρα και τις ανάγκες της». «Έχω ζητήσει επίσημα από το Πεντάγωνο ακόμα και την ενοικίαση του αεροδιαδρόμου του Τατοΐου για κάθε είδους μηχανοκίνητη χρήση, αλλά το κόστος για τα σημερινά δεδομένα είναι απαγορευτικό. Είναι μεγάλο θέμα να αναγκάζει το κράτος τον πολίτη -που προσπαθεί να είναι νόμιμος- να παρανομήσει», καταλήγει.

Περισσότερα από το VICE

H Pop Κουλτούρα της Ελλάδας Είναι Χάλια

Η Τριπλή Τιμωρία στο Κολαστήριο του Κορυδαλλού

Κάνοντας Pole Dancing στους Δρόμους και τα Πάρκα των Ν.Π.

Ακολουθήστε το VICE στο TwitterFacebook και Instagram.

Πηγή: vice.com


ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ